Heltidsbeskjeftiget treskjærer

Inne på handverkertorget på markedsområdet i Foldvik treff er vi han Arthur, treskjæreren. Lett gjenkjennelig med glimt i øynene, verktøy i hendene og herlige replikker som han byder på.

Han er et svært populært innslag under Foldvikmarkedet, 72 år gamle arthur Johansen fra strønstad i Lofoten.

Populær er han for sitt alltid gode humør, herlige replikker og trivelige tilstedeværelse.

Populær er han også for de flotte produktene han har laget og selger i sin bod. Og enda mer populær er han fordi han også demonstrerer sine handverksferdigheter og forteller historier og historikk underveis. alt samtidig som han ler og prater med alle, ikke minst med de barna som kommer for å se.

Han liker så godt å la dem få prøve selv, kjenne på dette merkverdige handverket det er å lage egne snører eller tau. For han arthur kan så mye av slikt som nesten alt folk kunne i gammel tid, men som nå nesten ingen lenger kan eller vet
om hvordan det skal gjøres. Også repslagerkunsten mestrer han. Han arthur er en kulturbærer og formidler av rang.

Helt siden han var 21 år gammel har han drevet med treskjæring. I ti år reiste han rundt i Nordland og Troms og holdt kurs i treskjæring, det var svært populært å lære seg kunsten å skjære i tre. Men han ble litt lei av all reisingen rundt omkring hele året, så i 1988 bygde han seg et eget verksted. Han forteller at før han kommer inn i verkstedet må han passere materiallageret sitt. Da kan han formelig høre at det roper fra plankestablene: kom og hent meg, det er min tur, min tur. Og de som roper på han er plankene fra bjørk, linn eller furu. Og det har tydelig hjulpet å rope på arthur.

For plutselig kommer han og henter en planke, og noe av det han har laget har også endt opp i Foldvik. Et annet av hans
store arbeider kan man få se når man kommer inn i det gamle hurtigruteskipet Finnmark som ligger på Hurtigrutemuseet på stokmarknes. et og et halvt års arbeid med å skjære vikingemotiver i det harde materialet mahogni til utsmykning av røykesalongen om bord sto arthur for. Det står respekt av slikt. Hele fem ganger har treskjæreren arthur vært sammen med kystlagsfolk fra gratangen på verdens aller største trebåtfestival og demonstrert sitt handverk.

På Foldvik Marked og Kystkulturfestival har han vært utallige ganger. Han forteller at han har bare gode erfaringer med å være i Foldvik, om så mye trivelige folk han har møtt og at han alltid gleder seg til å komme tilbake. Det gjør han i år også i år.

Du kan treffe han der. Han står der og kan sine ting. I tillegg erfarer man lett at dette er en mann som vet hva det handler om.
som han selv sier: Det handler om å skape liv og røre, latter og leven. Da trives folk og da frister det til å komme på besøk igjen. Heldigvis har ikke Arthur tenkt å pensjonere seg ennå. så lenge helsa holder vil han holde på med sitt handverk. Og så mye bestillinger han har liggende så lurer han litt på om han får tid til å få tid til å bli ferdig.

Og innimellom bruker han også tid i andre etasje over verkstedet sitt. Der har han utstilling og salg av sine ting. Og har folk tid til en kopp kaff e når de er innom, så har han også det. Han holder til i Tresmia på strønstad i Lofoten. Der er man velkomne innom til han arthur treskjærer. – vet du det, hver morgen klokka seks gleder jeg meg til å gå på jobb.

Jeg sender en takk for god helse til han som e over skydekket. Og innimellom svarer han meg: Det er bra, arthur. Det er bra.