Markedsmarsj over fjellet

Markedsmarsj over fjellet – perfekt for barn

Men at også en 6-åring klarte brasene på 14 km ville vel få trodd. Men det gjorde han, Noa griff Bendiksen fra grovfjord.

Deltakelse gir gratis inngang.

De har ikke så store skostørrelser på sine små føtter, men de er turglade og spreke barn, og de har gått Markedsmarsj over fjellet fra Bakkejord i Grovfjord til Foldvik Marked og Kystkulturfestival. De gjør det gjerne igjen.

Til sammen har om lag seks hundre mennesker gått Markedsmarsjen siden den startet opp i regi av det aktive Nova Turlag.

Lørdag 18. august går Markedsmarsjen for sjuende året på rad.

Det er blitt en svært populær turmarsj for hele familien. Dette er en vandring/fjelltur i sporene av tidligere ferdselsveier mellom grovfjord og gratangen.

Turen er omlag 14 km lang og er merket hele veien fra start til mål, den tar rundt 4 – 6 timer.

Turglade mennesker fra fjern og nær kommer for å oppleve den storslagne naturen fra start til mål. De fleste som går denne Markedsmarsjen er voksne folk. Og mange av dem har nok blitt overrasket over å se at det også er en god del barn som også vandrer på de gamle ferdselsveiene.

Barn mellom 8 og 12 år kan man se der sammen med foreldre, venner eller andre slektninger. Men at også en 6-åring klarte brasene ville vel få trodd. Men det gjorde han, Noa griff Bendiksen fra grovfjord. Han tok turen i lag med sin bestemor, elisabeth Balteskar i 2016. etterpå ba han bestemoren bare hilse til Jan arne Haugland, lederen i Nova Turlag,og si at det var bare tøv at man måtte være 8 år for å gå den turen. – Jeg har gått den, og jeg er bare 6 år. søstrene sunniva Maria og victoria Haukebøe fra grovfjord gikk turen da de var henholdsvis 8 og 11 år gamle. sunniva forteller at det første hun tenkte da hun hørte at de skulle være med på den turen var: Å, nei, det er så langt. Huff og huff . Men da de var kommet seg ut og i gang så var det ikke så ille likevel.

Over alt var det muligheter for små oppdagelsesturer rundt løypa, og lillesøster victoria forteller smilende at det var flott å kle av seg på føttene og vasse i eidevannet. Der møtte de også andre barn, både yngre og eldre enn dem selv.

Begge jentene syntes det var stas å bli båret over elva av folk fra Nova Turlag. Både victoria og sunniva har gått til toppen av det mektige Novafjellet og også fått med seg Dronningruta ute i vesterålen.

Barn leker også underveis, de leter etter skatter og rare naturskapte ting. De springer på kryss og tvers på oppdagelsesferd og går kanskje til sammen dobbelt så langt som de voksne. Men sjokolade må man ha med, masse sjokolade, det er søstrene Haukebøe enige om.

Det er ingen deltakeravgift for de som ønsker å ta denne populære og flotte turmarsjen over fjellet. Marsjdeltakerne får også gratis inngang når de ankommer markedsområdet i Foldvik.

Under registreringen får deltakerne utdelt deltakerpremie og inngangsbillett til markedet. Marsjen støttes av Troms Fylkeskommune. startsted for marsjen er ved saltvann grendehus, tidligere gamle saltvann skole, på Bakkejorda i grovfjord. startstedet ligger om lag 5,8 km fra brua i grov og 16,6 km fra grovfjordkrysset på Herjangsfjellet. Marsjen byr på en middels vanskelighetsgrad. stigningen de første 3,5 km er fra 40 til 600 meter over havet, men det er ikke spesielt bratt. Høyeste punkt er om lag 650 meter over havet, deretter slakt nedover.

Turen kan anbefales for barn helt ned til åtteårsalderen. Løypebeskrivelsen finnes på Nova Turlags hjemmeside. start fra klokka 09.30 – 10.30. Individuell og gruppevis start ettersom deltakerne er registrert. Det legges ikke opp til felles rasting, men det er flere flotte steder underveis både for å raste og for å nyte utsikten og naturen. ved det vakre eidevannet kan det være naturlig med et lengre stopp for mat og hvile ettersom man da er omtrent halvveis i marsjen.

Man anbefaler å ta med utstyr for kaff ekoking og matlaging. underveis i løypa vil det være funksjonærer/ hjelpere og førstehjelpskyndige.

Disse bærer gulgrønne markeringsvester. ved ankomst til Foldvik vil representanter fra gratangen kystlag ønske turgåerne velkommen til Foldvik marked og kystkulturfestival.

Inngangsbånd til markedet utdeles i Infobua etter endt marsj. Transport med buss tilbake til saltvann går fra Jokerbutikken i Foldvik klokka 17.00 fra Jokerbutikken eller ved fylkesveien like overfor butikken.

Turgåere som ønsker busstransport tilbake må bestille plass og disse betales ved turstart.

Bussene er forbeholdt turgåerne, men man anbefaler at de fleste ordner seg skyss selv. Nova Turlag tar værforbehold for Markedsmarsjen. ettersom marsjen går relativt høyt oppe i fjellet, vil man vurdere været.

Blir det mye tåke eller regn avlyses turen.

Nærmere info kan man finne på Nova Turlags nettside www.novaturlag.no eller turlagets leder Jan arne Haugland 91594900