STRAUMNES

I 1908 ble seilskøyta «Agnes 1» på 52 fot sjøsatt på Rognan. Hun tilhørte Lenvik fram til 1934 da hun ble solgt til Sørreisa og døpt «Lyshei».

I 1941 gikk mannskapet til Bjørnøya på hvalfangst, for langt ut etter tyskernes bestemmelser. Et tysk fly kom over båten og mannskapet våget ikke gå tilbake til Norge, men gikk til Svalbard. Der ble de beordret til Island og gikk med forsyninger til NORTRA til høsten 1945. I 1952 ble hun bygget om til krysser og fikk rett,  utfallende forstevn i stedet for skøytebaug.

I 1974 ble hun solgt til Skjervøy og døpt «Straumnes». Der fikk hun stort nytt styrehus i aluminium, med messe, toalett med dusj og godt instrumentert styreplass. Kystlaget har gått til anskaffelse av ny radar og kartplotter og har lagt ned utallige dugnadstimer i oppussing, restaurering og har tilpasset innredning i rommet med velutstyrt bysse og soveplasser.

Framdrift besørges av 210 hk Volvo Penta. «Straumnes» har status som verneverdig fartøy og er medlem av Norsk Forening for Fartøyvern.

Hun har begrenset passasjersertifikat, dvs. 12 personer i perioden 1 mai til 1 oktober. I uka før påske går kystlaget med egne medlemmer til Henningsvær på Lofotfiske. En stor opplevelse som trekker medlemmer fra hele landet og Svalbard.